2014-06-16 | Klaipėdos meras konferencijoje Švedijoje aptars jaunimo užimtumą

Ne visi jaunuoliai su mokykla atsisveikina tik po baigiamųjų egzaminų: per anksti iš švietimo sistemos iškrentančių vaikų bei paauglių, kurie neįgyja išsilavinimo ir neranda darbo, problema aktuali ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Klaipėdos miestas ją nagrinėja drauge su partneriais Švedijoje bei Lenkijoje.
 
Šiandien Švedijoje viešintis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas su kolegomis iš Klaipėdos miesto savivaldybės bei Švedijos ir Lenkijos atstovais dalyvauja Vekšės mieste vykstančioje konferencijoje, skirtoje vaikų bei jaunimo užimtumo problematikai. Čia šiandien vyks ir euroregiono „Baltija“, kuriam šiemet prezidentauja V. Grubliauskas, posėdis.
 
Drauge su Vekšės miesto meru Bo Franku, Bornholmo (Danija) savivaldybės tarybos nare Maria Fromseier Kjaergaard bei nevyriausybinės organizacijos „Friendly Sopot“ (Lenkija) atstove Anna Łukasiak V. Grubliauskas konferencijos metu dalyvaus apskritojo stalo diskusijoje, skirtoje jaunimo švietimui, užimtumui bei profesiniam ugdymui Baltijos regione.
 
Konferencijos metu bus apžvelgti trys projektai, įgyvendinti Kronobergo apskrityje, kurios centras yra Vekšė, bei skirtus pagerinti jaunimo užimtumą. Viename iš jų Vekšė bendradarbiavo su Klaipėdos bei Sopoto savivaldybėmis – partneriai dalijosi informacija bei atliko situacijos tyrimus savo miestuose. Planuojama, kad šio, parengiamojo, projekto rezultatų pagrindu bus inicijuotas bendras veiksmų planas ir ilgalaikis bendradarbiavimas.
 
Specialistų vertinimu, iš daugiau kaip 18 tūkst. mokyklinio amžiaus vaikų bei jaunuolių Klaipėdoje mokyklos dėl įvairių priežasčių nelanko per 1200. Tiesa, šis skaičius aprėpia ir tik formaliai problemos paliestus jaunuosius klaipėdiečius, kurie su tėvais išvyko gyventi į užsienį – jie į sąrašus patenka, nes tebėra įtraukti į valstybės gyventojų registrą.
 
Tačiau ši priežastis nėra vienintelė. Klaipėdoje atlikta apklausa parodė, kad nebelankyti mokyklos neretai paskatina pedagogų pastabos, aktyvi sportinė veikla, patyčios, nusivylimas savo gabumais, taip pat ir ankstyvas nėštumas. Su problemomis susiduria ne vien prasčiau besimokantieji – krizinėse situacijose atsiduria ir moksleiviai, kurių mokymosi rodikliai yra geri.
 
„Kaimyninių regionų patirtis rodo, kad esame lydimi panašios problematikos, tad neabejoju, jog rastume ir visiems tinkančių arba adaptuotinų priemonių. Šiuo atžvilgiu itin įdomi atrodo skandinavų praktika rengti trumpalaikius, kelių savaičių trukmės profesinio rengimo kursus, kurie užtikrina greitą įsitraukimą į darbo rinką, – mano uostamiesčio meras. – Be to, nors Klaipėdos statistika nėra dramatiška, vis dėlto skaičiai sukrečia. Tai darsyk atskleidžia, jog šios problemos yra visuomenės dėmesio užribyje, todėl svarbu jas laiku iškelti.“

       Idėjų bankas
   


 
SAVAITĖS DARBOTVARKĖ
2014-12-08 | Šios savaitės darbotvarkė
    Mero darbotvarkė 2014 m. gruodžio 8–14 d.
      Pirmadienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 9:00 val. mero, mero pavaduotojų ir Savivaldybės administracijos vadovų pasitarimas.
      • Nuo 14:00 val. iki 15:00 val. Klaipėdos miesto meras tiesiogiai bendraus su gyventojais tel. 8 46 39 60 01.
      • 16:00 val. Klaipėdos miesto meras Kinijos žurnalistų grupei duos interviu apie Lietuvą (Danės g. 17).

      Antradienis
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 8:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Prancūzijos ambasadore Lietuvoje Maryse Berniau (Old Port viešbutis, Žvejų g. 20).
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja konferencijoje „Viešųjų pirkimų praktinės problemos“ (Bangų g. 5, Kultūros fabrikas).
      • 15:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja pilietinėje antikorupcinėje akcijoje Teatro aikštėje. 

      Trečiadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 13:45 val. Klaipėdos miesto meras susitinka su Vokietijos garbės konsulu Arūnu Baubliu (Danės g. 17).

      Ketvirtadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • Nuo 9:00 val. Klaipėdos miesto meras pirmininkauja Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje (Liepų g. 11, III a., posėdžių salėje).

      Penktadienis 
      • Darbas su dokumentais, darbiniai susitikimai.
      • 10:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja „Philip Morris Lietuva“ naujojo investicinio projekto pristatymo renginyje (Vilniaus pl. 16).
      • 13:00 val. Klaipėdos miesto meras kartu su Lietuvos Ūkio ministru Evaldu Gustu dalyvauja Piliavietės kapsulės įkasimo ceremonijoje (Piliavietėje, Pilies g. 4). 
      • 14:00 val. Klaipėdos miesto meras dalyvauja Lietuvos policijos mokyklos įvadinio mokymo kursų baigimo pažymėjimų įteikimo konferencijoje (Jaunystės g. 1).